Makaleler

 

21. Yüzyıl Yetkinlikleri



04
Ağustos
2022

“İnsanlık eşi benzeri görülmemiş devrimlerin şafağında. Tüm eski anlatılarımız ufalanıp gidiyor ve onların yerine geçecek yeni bir anlatı henüz ortaya çıkmadı. Kendimizi ve çocuklarımızı böyle emsalsiz dönüşümlerin ve esaslı belirsizliklerin hüküm sürdüğü bir dünyaya nasıl hazırlayabiliriz?” *

 

Değişimin bu kadar hızlı olduğu bir ortamda, dünyanın gelecekte nasıl bir yer olacağını tahmin etmek günümüzde çok daha zor elbette. Çünkü “teknoloji beden, beyin ve zihin mühendisliği yapabilmemizi olanaklı kılınca, daha önce sabit ve ebedi görünenler de dahil hiçbir şeyden emin olamıyoruz.”

 

Bu durumda, örneğin yabancı dil ya da bilgisayar kodu yazmayı öğrenmek, bugün önemli ve popüler beceriler gibi görünseler de yakın gelecekte önemini yitirebilir; yapay zekanın insanlardan çok daha iyi kod yazabildiği ve yeni bir çeviri uygulaması sayesinde dünyada konuşulan her dilde kusursuzca sohbet edebildiğimiz bir dünyayla karşılaşabiliriz.

 

Peki bu şartlarda ne öğrenmeli, çocuklarımıza ne öğretmeliyiz? Aslında bu yaşam labirentinde yol alabilmek, etrafımızda olan biteni anlamlandırabilmek ve yapay zekanın bile yapamadıklarını yapabilmek için öncelikle dört temel beceriye ihtiyacımız olacak:

 

  •  Eleştirel düşünce

 

  •  İletişim

 

  • İşbirliği

 

  • Yaratıcılık, 

 

Elbette hepsinden önemlisi,

 

  • Değişimle başa çıkabilme,

 

  • Yeni şeyler öğrenebilme, 

 

  • Ve alışılmışın dışındaki durumlarda akli dengeyi koruyabilme becerileri.

 

Çünkü geleceğin dünyasına ayak uydurabilmek için sadece yeni fikirler ve ürünler icat etmek yeterli gelmeyecek; önce kendimizi tekrar tekrar yeniden inşa etmemiz gerekecek.

 

Ne dersiniz, geleceğin dünyasına hazır mıyız?

 

Hepsi tamam da sonuncusu en zoru galiba :)

 

Harari’nin 2018’de basılan “21. Yüzyıl İçin 21 Ders” adlı kitabının, “Eğitim” bölümünden küçücük bir özeti, azıcık kendi yorumumu da katarak, paylaşmak istedim. Aslında kitabın tamamından çok etkilendim. Teknolojiden göç meselesine, özgürlük ve eşitlikten milliyetçiliğe, bilimkurgudan insanın anlam arayışına kadar 21. yüzyıl dünyası ve insanına yönelik etkileyici bir portre çizmiş bence. Kesinlikle tavsiye ederim :)

 

Yuval Noah Harari “21. Yüzyıl İçin 21 Ders”. Kolektif Kitap, 2018.



      1065